Je bent zwanger, de hormonen gieren door je lichaam je krijgt last van allerlei kwaaltjes en je voelt je anders dan normaal en je bent misschien wat in de war. Helemaal tijdens je eerste zwangerschap heb je natuurlijk geen idee over wat je overkomt en wat je staat te wachten. Je voelt je anders en je vraagt je af… is dit normaal? Het is natuurlijk heel logisch dat je je dit afvraagt daarom hebben wij voor jou de meest voorkomende klachten op een rijtje gezet. Er zijn ook online zwangerschapscursussen. In een zwangerschapscursus of online zwangerschapscursus worden dingen toegelichten en bieden ze hulp daar waar het nodig is.
Algemene klachten
Als je zwanger bent kun je voornamelijk last hebben van: vermoeidheid, misselijkheid, brandend maagzuur, verstoppingen, vaak plassen, vaginale afscheiding, rugpijn of bekkenpijn, vocht vasthouden, spataderen en jeuk. Dit zijn de meest voorkomende “kleine” kwaaltjes en zijn dus eigenlijk heel normaal. De klachten zoals vermoeidheid en misselijkheid komen vooral voor in de eerste 4 maanden van de zwangerschap.
Harde buik
Het kan af en toe zijn dat je de spieren in je baarmoeder samen voelt trekken. Dit noemen we een “harde buik”. Een harde buik krijg je vooral als je veel bezig bent, dus als je verneemt dat je een harde buik krijgt probeer dan rust te nemen en te ontspannen. Als je hier vaak last van hebt en het steeds meer begint te trekken is het verstandig om de huisarts of de verloskundige te raadplegen.
Aambeien
Aambeien zijn een soort van bobbeltjes aan de binnenkant van de darm vlak voor de anus. Aambeien kunnen pijn doen of jeuk veroorzaken. Als je hard perst tijdens het poepen kun je hier last van krijgen dus probeer verstoppingen te voorkomen door voedsel te eten waardoor je poep zacht blijft.
Vaak moeten plassen
Als je zwanger bent groeit je baarmoeder. Hierdoor gaat de baarmoeder steeds meer op de blaas drukken waardoor je vaker zal moeten plassen. Als het nog vaker voorkomt kan het ook zijn dat je blaasontsteking hebt. Kenmerken hiervan zijn een branderig gevoel tijdens het plassen en troebele plas. Als je het vermoeden heeft dat u blaasontsteking heeft is het verstandig om een potje met plas bij de huisarts in te leveren. De huisarts gaat dan voor je testen of je het ook daadwerkelijk hebt. Als dit het geval is krijg je in de meeste gevallen medicatie.
Categorie: Gezond & Fit.