Er zijn enorm veel verschillende verzekeringen. Eentje die nog wel eens wordt vergeten is de annuleringsverzekering. Deze wordt nog wel eens vergeten omdat hij door sommige mensen als overbodig wordt gezien. Dat kan soms het geval zijn, maar daarentegen kan het ook juist een hele nuttige verzekering zijn waarvan je blij bent dat je hem hebt afgesloten. Om het wat duidelijker voor je te maken hebben we een artikel geschreven over het afsluiten van een annuleringsverzekering. Zo kun je zelf bepalen of het wel of geen zin heeft.
Soorten annuleringsverzekering
Niet elke verzekering is hetzelfde en dat geldt ook voor annuleringsverzekeringen. Meestal wordt er met een annuleringsverzekering de verzekering bedoeld die onderdeel kan zijn van een reisverzekering. Dit is ook wel de bekendste variant. Maar er zijn ook ‘kleinere’ annuleringsverzekeringen. Zo zie je steeds vaker een annuleringsverzekering voor concertkaarten zodat je jouw geld terug kunt krijgen wanneer je door omstandigheden niet naar het concert kunt. Deze kleinere opties zijn relatief goedkoop en per aankoop te bepalen. Dat verschilt per situatie en persoon. Daarom gaan we nu verder met de annuleringsverzekeringen als onderdeel van een reisverzekering.
Doorlopende reisverzekering
Als je een lange reis gaat maken zal je onvermijdelijk moeten kijken naar een doorlopende reisverzekering. Je kunt een annuleringsverzekering als aanvullende module bij deze verzekering afsluiten. Maar je kunt ook een losse doorlopende annuleringsverzekering krijgen. Wat je ook kiest, in beide gevallen geldt dat alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt zijn. Dat geldt dus ook voor een stedentrip naar Berlijn met overnachting. Maak je voor lange tijd meerdere reizen of reis je vaak, dan is het handig om een doorlopende annuleringsverzekering te nemen. Maar je kunt ook voor een kortlopende variant kiezen waarbij je per reis kunt kiezen of het nodig is.
Wanneer is het nuttig?
Dan de belangrijkste vraag: wanneer is het nuttig om een annuleringsverzekering af te sluiten? De regel is als volgt: een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel terug indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. Denk aan een naaste die overlijdt of onvrijwillige werkloosheid. Bij goedkope reizen is het te overwegen om het annuleringsrisico zelf te dragen, maar bij dure en verre reizen loont het al snel om een annuleringsverzekering af te sluiten en dan het liefst met een hoge dekking.
Het blijft dus iets dat je zelf vooral goed moet inschatten. Hopelijk lukt dat beter dankzij dit artikel!
Meer lezen over reizen? klik dan hier!