Als je een eigen horecazaak hebt is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat al het voedsel goed houdbaar blijft. Om zo de kwaliteit van het voedsel dat je in huis hebt zo lang mogelijk goed te houden is het belangrijk om een goede vriescel of koelvitrine hebt. Deze goede vriescel kan ervoor zorgen dat de houdbaarheid van je producten een stuk langer zijn. Heb je wat minder ruimte voor een grote vriescel dan kun je er ook voor kiezen om een goede kwaliteit koelvitrine te gebruiken. Een goede kwaliteit koelvitrine is vooral handig voor de wat kleinere horecazaken, of als extra koeling voor de wat grotere horecazaken. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet wanneer een product over datum is, is het belangrijk om alle producten te stickeren, zodat je weet wanneer je het product niet meer kan gebruiken.
Vacumeren voor een langere houdbaarheid
Het is niet alleen belangrijk om je producten koel te houden in bijvoorbeeld een kwaliteit koelvitrine of een goede vriescel, maar het vacumeren van je producten kan de houdbaarheid van je voedsel ook verlengen. De houdbaarheid zul je niet een aantal weken verlengen door te vacumeren, maar het voedsel zal wel iets langer houdbaar zijn. Het grootste doel van vacumeren, is het voedsel vrij houden van bacteriën. Door het vacumeren onttrek je de lucht van het product, en wordt oxidatie en bederf voorkomen op een ‘normale’ manier zonder dat je er andere middelen voor nodig hebt. Door deze goede vriescel te gebruiken in combinatie met het vacumeren van je producten, zal je veel meer voedsel besparen en bespaar je dus ook geld uit je portemonnee, omdat je minder vaak nieuw voedsel hoeft te kopen, omdat het voedsel wat je had liggen is bedorven.
Andere manieren om je voedsel langer houdbaar te houden
Om zoveel mogelijk geld te besparen is het dus handig om de houdbaarheid van je producten te verlengen, door deze goede vriescel te gebruiken. Zoals al uitgelegd kunnen we de producten conserveren, waarmee voedsel langer houdbaar blijft, omdat we ongewenste micro-organismen dood maken. Dit kunnen we doen door middel van koelen, drogen, invriezen, roken, toevoegen van suiker of zout, etc. Door het koelen of invriezen van je producten, zullen micro-organismen bijna niet groeien. Als we onze producten gaan drogen, houd dat in dat we het vocht weghalen van de producten. Door het drogen kunnen micro-organismen niet of nauwelijks groeien. Het roken van onze producten hoort een beetje bij het drogen. Door het roken wordt een product droger, waardoor het dus niet mogelijk is voor de bacteriën om te groeien. Het toevoegen van zout of suiker onttrekt ook vocht. Het valt dus op dat we onze producten moeten drogen, om een zo lang mogelijke houdbaarheid te krijgen voor onze producten.