Mensen verslaafd aan smartphone. Telefoonverslaving het nieuwe roken. Te lang op je telefoon zitten is slecht voor de gezondheid. Gebruik je telefoon niet vlak voor je gaat slapen. Allemaal uitspraken, waarschuwingen en “feiten” die over en weer gaan over het gebruik van onze telefoon. Bestaat een telefoonverslaving echt? Kan jij nog (lang) zonder je telefoon? En zijn we dan verslaafd aan het toestel zelf, of het contact dat we hebben via dit apparaat? In dit artikel gaan we daar dieper op in én helpen we je er van af.
Het gebruik van smartphones
De smartphone is de laatste jaren steeds meer in opkomst en inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Zelfs onze ouders en opa’s en oma’s hebben hun senioren- of andere simpele toestellen ingewisseld voor een smart versie. En waar ik me als kind zijnde stoer voelde met het oude klap-toestel van mijn moeder (mét camera!), hebben tieners vandaag de nieuwste iPhones op zak. Onze telefoon is ook niet meer alleen voor bellen en smsen (ja, dat bestaat nog steeds). We checken onze route, bekijken het weerbericht, kijken naar foto’s en video’s van onze vrienden, zoeken de dichtstbijzijnde supermarkt en laten een warme pizza thuisbezorgen. Een kapotte telefoon lijkt, ondanks alle mogelijkheden van een snelle iPhone reparatie, een nachtmerrie. Kan jij je voorstellen dat je met jouw telefoon weer alleen kunt bellen en smsen?
Een telefoonverslaving
Steeds meer gezondheidsexperts waarschuwen voor een telefoonverslaving en de nadelige gevolgen voor onze gezondheid die daarbij komen kijken. Bestaat een telefoonverslaving echt of zitten de dingen die je ermee doet gewoon in je systeem en ben je daar eventueel aan verslaafd? Ik merk dat ik niet verslaafd ben aan mijn telefoon, maar wel gewend ben aan het continue checken van mijn WhatsApp en andere Social Media. Ik neem me dan ook wel eens voor mijn telefoon een dagje thuis te laten, maar tot nu toe is het er nog nooit van gekomen.. Is dat dan een verslaving?
Daarnaast maken alle geluidjes, symbooltjes en andere meldingen het moeilijk je telefoon te negeren. Aan de verschillende geluidjes kun je waarschijnlijk horen of het een e-mail, WhatsApp of andere melding is, maar toch ben je nieuwsgierig. Toch? Dit zijn allemaal prikkels die zorgen voor verhoogde hersenactiviteit. Wat gebeurt er op dat moment precies in je brein? Dat lees je hier!
Afkicken
Vraag jezelf eens af: ben ik verslaafd aan mijn telefoon? Verslaafd is best een groot en vaak negatief woord, dus misschien is dat niet per se het geval. Wél ben je het er waarschijnlijk wel mee eens dat je heus wel iets minder vaak op je telefoon kunt zitten. Alle negatieve gezondheidsgevolgen laten we voor nu even achterwegen, maar het is echt aan te raden soms wat af te kicken van je telefoongebruik. Daarvoor heb ik als afsluiter een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
1. Maak jezelf bewust van je smartphone gebruik
Misschien is het probleem bij jou helemaal niet zo heel groot. Maar misschien ook wel. Maak jezelf ten eerste bewust van je smartphone gebruik. Hoe vaak gebruik jij je telefoon en kan je eventueel zonder?
2. Plan je Social Media-momenten in
Heel rigoureus, maar wel een goed idee. Wanneer je dit niet doet, is de kans aanwezig dat je “doelloos” door je Social Media kanalen blijft scrollen. Waarschijnlijk heb je alles al gezien, maar uit verveling en gewoonte blijf je het doen. Plan momenten dat je je Facebook en Instagram even checkt. ’s Ochtends bij het ontbijt, tijdens de lunchpauze, na het eten, noem maar wat.
3. Schakel (onnodige) meldingen uit
Een telefoonverslaving komt niet per se voort uit het daadwerkelijke gebruik ervan. De prikkels die we ervan ontvangen, zijn al genoeg. Zoals hierboven is beschreven ontstaan die prikkels door meldingen, geluiden, trilsignalen en de nieuwsgierig makende rode stipjes in het hoekje van de betreffende apps. Telefoontjes, sms’jes en WhatsApp berichten kunnen nog wel belangrijk zijn, maar het bijhouden van de berichten van alle 30 mensen in een groepsgesprek is bijna een full time job. Deze meldingen zijn niet nodig. Net als de meldingen van de nieuwste reclamefolders, waar je blijft bij Candy Crush en de vele nieuwsbrieven die je mailbox blijven binnenstormen.
– Your cell phone has already replaced your camera, calendar and alarm clock. Don’t let it replace your friends & family 😉 –