Ben jij een fanatieke sporter? Sporten of bewegen is natuurlijk ontzettend belangrijk voor je lichaam en je gezondheid, maar is niet geheel zonder risico. Een (onverwachte) beweging kan ineens zorgen voor pijn. En dan smelt het sportgeluk weg als sneeuw voor de zon. Wat kun je doen als je pijn ervaart bij sporten?
Je hoeft geen ontzettende sportschoolfanaat, marathonloper of topsporter te zijn om een blessure op te lopen. Als je veel eist van je lichaam en deze vaak maximaal belast is het risico vanzelfsprekend hoger. Maar een ongeluk(je) zit in een klein hoekje. Verkeerd stappen, een botsing met de tegenstander of een valpartij kunnen ook zorgen voor een pijnlijke blessure. Wist je dat zelfs langdurig stilzitten kan zorgen voor pijn?
Stel dat je een blessure opgelopen hebt waar je last van blijft houden, dan is het verstandig daar niet mee rond te blijven lopen. Sowieso als je merkt dat je je sport niet meer uit kunt oefenen. Maar ook zeker als je hinder van de blessure ondervindt in je dagelijks leven, is het tijd voor actie. Vaak weet je eigenlijk zelf ook niet zo goed wat je moet doen: is rust houden wijsheid of juist in beweging blijven?
Naar de fysiotherapeut
Heb je besloten dat je van de pijn af wilt? Tijd om een bezoekje te brengen aan de fysiotherapeut. Een behandeling is altijd maatwerk. Ieder mens en lichaam is immers anders en klachten verschillen. OpMaat Fysiotherapie Gorinchem biedt daarom verschillende behandelingen aan, zoals algemene (sport) fysiotherapie, manuele therapie, oefentherapie en zelfs dry needling. Welke behandeling voor jouw klacht van toepassing is, zal de fysio je vertellen.
Grofweg kun je wel zeggen dat gewone fysiotherapie zich richt op de zachte delen van je lichaam. Daarmee worden de spieren, pezen en banden bedoeld. Manuele therapie biedt uitkomst bij pijn in de wervelkolom en bij stijfheidsklachten.
Verlichting van de pijn
Het moet gezegd, behandeling door een fysiotherapeut is niet altijd even prettig. Op het moment zelf dan. Achteraf zul je vaak merken dat de oefeningen verlichting bieden. Maar tijdens een afspraak doe je hoogstwaarschijnlijk oefeningen om de pijn niet te vermijden, maar aan te pakken. Ook duwen, draaien en drukken van en op de pijnlijke plek is geen uitzondering tijdens fysiotherapie. Het voelt misschien even alsof je opzettelijk gekweld wordt, maar door de bewegingen te oefenen zullen je klachten verminderen.
Het is niet te zeggen hoe snel je resultaat zult zien van je inspanningen. Feit is wel dat je daar zelf een groot aandeel in hebt. Je moet waarschijnlijke oefeningen doen, wellicht op dagelijkse basis. Houd dit ook zeker vol om snel weer gezond en fit pijnvrij te kunnen bewegen.