December en januari zijn maanden waarin er traditioneel goede voornemens gemaakt worden. Het nieuwe jaar voelt voor velen immers als een schone lei. Vol moed beginnen we er aan. Met nieuwe ideeën, doelen en regels. Toch is het ook voor veel mensen herkenbaar dat eind januari al die goede voornemens aan de wilgen zijn of worden gehangen. Hoe maak je nu goede goede voornemens?
Waarom je je goede voornemens niet volhoudt
Baal jij er van dat je je goede voornemens niet vol hebt gehouden? Dat heeft waarschijnlijk een van de onderstaande oorzaken.
Je was stiekem toch niet gemotiveerd genoeg
Het hele idee van een nieuw jaar en alles anders doen is natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar als je iets wilt veranderen wat je eigenlijk niet wilt veranderen… Dan is het vechten tegen de bierkaai. Je zult (te) makkelijk de handdoek in de ring gooien. Ga dus even na of je je voornemen écht uit wilt voeren.
Je wilt teveel tegelijk
Misschien herken je het volgende wel. Stel dat het jouw voornemen is om gezonder te leven. Dan wil je waarschijnlijk meer aandacht besteden aan je voeding. Dus wil je gestructureerder boodschappen doen, weekboodschappen. En wil je beginnen met het van te voren bedenken van recepten. Daarbij wil je gaan sporten. Vaker de trap nemen. Stoppen met roken misschien zelfs. Al met al is jouw voornemen ineens een hele waslijst aan veranderingen geworden. En dat is een recept voor mislukking. Het duurt gemiddeld zo’n vier weken voordat je je een nieuwe gewoonte eigen maakt. Probeer dus eerst één stap te zetten, voor je aan het volgende begint.
Te hoog gegrepen
Volgend jaar wil je vaker op reis, nog beter: volgend jaar maak jij die wereldreis. Dat is een heerlijk voornemen, maar vrij ambitieus als je nog niet met voorbereiding bezig bent. Leg je de lat te hoog, dan is het moeilijk je goede voornemen vol te houden. Stel dus realistische doelen en breek een groot voornemen desnoods op in kleinere stapjes.
Te makkelijk gezegd
Stel dat je ‘meer aandacht wilt besteden aan sociale contacten’. Dat is immers een gezellig goed voornemen. Maar wel erg makkelijk gezegd. Want wat ga je nu concreet veranderen? ‘Iedere week je oma bezoeken’ is al veel beter. Wil je afslanken? Neem je dan bijvoorbeeld voor om te stoppen met het eten van chocolade en twee keer in de week een uur te wandelen. Op deze manier maak je je goede voornemens concreet en zul je ze beter volhouden.
Je viert je successen niet
De eerste week dat je je aan je nieuwe eetpatroon heb gehouden, de eerste drie keer naar de sportschool; vergeet niet om jezelf te belonen. Gun jezelf dus regelmatig iets leuks. Denk aan een nieuw tijdschrift, een avondje relaxen op de bank, een bezoek aan de film, iets wat jou gelukkig maakt.
Je geeft te snel op
Na een tegenslag hoef je nog niet direct af te haken. Geen enkele weg naar succes is eenvoudig. Raap je goede moed weer bij elkaar en zet door!
Wil je voor het komende jaar weer dingen aan je levensstijl veranderen? Voorkom dan bovenstaande valkuilen en zorg ervoor dat je goede goede voornemens maakt. Neem voor een extra duwtje in de goede richting eens contact op met schoonheidssalon La Peau Satin; ervaren in gezond afvallen. Veel succes met jouw goede voornemens!