Iedereen die een langdurige relatie heeft of heeft gehad, weet dat je in het begin stapelverliefd op elkaar bent en de liefde daarna langzaam kan afnemen. Je hebt steeds vaker ruzie en hebt meer tijd voor jezelf nodig. Maar wanneer je elkaar constant in de haren vliegt en elkaar niet uit kan staan, zul je toch echt actieve stappen moeten zetten om je relatie weer op de rails te krijgen. Bij sommige koppels helpt het om samen te praten over wat er dwars zit. Maar als je er samen echt niet uitkomt, is in relatietherapie gaan ook een hele goede optie. In dit blog lees je hoe relatietherapie er precies aan toe gaat en wat je ervan kan verwachten.
Hoe gaat relatietherapie er aan toe?
Tijdens relatietherapie zal je samen met je relatietherapeut bespreken waar je als koppel allemaal tegenaan loopt. Jullie relatietherapeut kan dan vervolgens advies geven over jullie signalen van conflict kunnen herkennen en hoe jullie hier het best op in kunnen spelen, om zo escalatie te voorkomen. De therapeut zal jullie ook leren dat jullie elkaar op de hoogte moeten stellen van elkaars struikelblokken in de relatie, want communication is key! Er zijn ook intieme initiatieven die kunnen bijdragen aan een betere relatie.
De competenties van een goed relatietherapeut
De ene relatietherapeut is de andere niet en de juiste relatietherapeut zal per koppel verschillen. Denk daarom niet dat relatietherapie niks voor jou is omdat het niet klikt met je therapeut. Ga op zoek naar een andere therapeut. Bekijk bijvoorbeeld van tevoren eens de website om een idee te krijgen over watvoor soort persoon je therapeut is. Ongeacht of een therapeut nou wel of niet geschikt is voor jullie als koppel, zou een goed therapeut nooit één schuldige aanwijzen, want waar twee kijven, hebben twee schuld. Professionele relatiebemiddeling vind je bij Relatiehuis Rijnmond in Rotterdam. Wil je meer weten over relatietherapie of wil je zelf iets delen laat het weten in de reacties.