Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, zal je hele leven veranderen. Je weet dat je over een aantal maanden de zorg zult hebben over een klein kwetsbaar kindje en die wil je natuurlijk een prachtig leven gaan geven. Op het moment dat je ziet dat de zwangerschapstest positief is, zullen er misschien al allerlei dingen door je hoofd gaan en wil je dingen gaan regelen. Je kunt niet goed genoeg voorbereid zijn voor de komst van je kleintje! Eén van die belangrijke dingen die je moet regelen is kraamzorg. Maar wat houdt dat precies in en waar moet je aan denken? We bereiden je alvast voor in dit artikel!
Wat houdt kraamzorg in?
Vanaf het moment dat je gaat bevallen van je kindje start de kraamzorg. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige en is dus vanaf het begin af aan aanwezig om jou te helpen en begeleiden bij de zorg van je baby. De kraamzorg heeft als doel om jou te leren hoe je zelfstandig de baby kunt verzorgen en de dagelijkse bezigheden weer rustig op kunt pakken. Een bevalling is heftig en je zult enige dagen nodig hebben om te herstellen, de kraamverzorgende neemt naast de zorg voor je baby ook wat huishoudelijke taken over, in overleg met jou en je partner. Zo kun jij optimaal genieten van je pasgeboren baby en genoeg tot rust komen.
Wanneer kraamzorg regelen?
Als standaard wordt aangehouden om zo ongeveer rond de 12 weken van je zwangerschap de kraamzorg te regelen. Je hebt dan nog ruim de tijd om te bekijken welke kraambureau het beste bij jou past en om alles op orde te krijgen. Zo is kraambureau Kraamzorg XL (meer voor moeder en kind) een goed voorbeeld die moderne kraamzorg bieden en goed luisteren naar de wensen van ouders. Vraag bij je zorgverzekeraar na met welke kraambureaus zij contracten hebben om zo zeker te weten dat de kraamzorg vergoed wordt.
Hoeveel uren kraamzorg?
Op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt hangt onder andere af van je bevalling. Standaard heb je recht op 49 uur kraamzorg wanneer je borstvoeding geeft en 45 uur als je geen borstvoeding geeft. Wettelijk is het verplicht om minimaal 24 uur kraamzorg te krijgen. Het maximum aantal uren is 80, maar dit gebeurt enkel bij uitzonderlijke omstandigheden. De kraamzorg wordt verdeeld over 8 dagen, de tijden worden samen met het gezin afgesproken. Het maximum aantal dagen is 10.
Waar moet je verder nog op letten?
Als je de kraamzorg hebt geregeld ben je er nog niet. Zo moet je je huis ook ‘kraamzorgproof’ maken. Dit houdt onder andere in dat je bed minimaal 80 cm hoog moet zijn. Dit is een eis van de Arbowetgeving en zo kan de kraamverzorgende en eventueel de verloskundige goed en veilig werken. Je kunt je bed verhogen met zogenaamde bedverhogers, bij de meeste kraambureaus kun je deze gratis huren. Zorg ervoor dat je bed verhoogd is voor de 37e week van je zwangerschap.
De kraamverzorgende wordt bij de geboorte al betrokken. Als je gaat bevallen bel je de verloskundige, zij zal jou adviseren wanneer de kraamverzorger te bellen of ze doet dit zelf.
Het kraambureau zal je voorzien van allerlei adviezen waar je aan moet denken om zo ervoor te zorgen dat je alles op orde hebt op het moment dat de bevalling gaat beginnen. Na de geboorte biedt de kraamverzorgende jouw hulp en voorziet je van adviezen, zodat jij na een aantal weken zelfstandig de zorg van jouw kleintje op je kan nemen!