Scheiden is niet altijd lijden. En hoewel het nooit leuk zal worden, hoeft het geen dramatische gebeurtenis te zijn. Zolang beide partijen elkaar blijven respecteren kan het gewoon een volgende fase in je leven zijn. En niet meer dan dat.
Hulp bij scheiden
Bij een scheiding zul je wel altijd hulp moeten inroepen. In Nederland is het gewoonweg onmogelijk om een geregistreerd partnerschap of trouwakte onderling, zonder tussenkomst van een professional, te ontbinden. Daarnaast kun je denken aan hulp bij het regelen van de scheiding. Of je deze professionele hulp bij een advocaat zoekt of bij een mediator, dat hangt helemaal van jullie zelf af. Want zolang je elkaar als mens blijft zien, is het mogelijk om op een gezonde – zelfs aimabele – manier te scheiden. Waar een advocaat voornamelijk jouw belangen zal behartigen (je zult daarom allebei een eigen advocaat moeten hebben), zal een mediator actief zoeken naar oplossingen voor jullie beiden.
Mediation
De mediator (wiens diensten overigens een stuk goedkoper zijn dan die van een advocaat) inventariseert samen met jou en je partner, wat er te verdelen valt en doet een verdelingssuggestie. Dit voorstel kun je samen bespreken en aanpassen. De mediator heeft hierbij een adviserende rol en zorgt er voor dat de gemoederen niet te hoog oplopen. Hij/zij kent alle valkuilen van dit traject en zal deze gesprekken nauwlettend begeleiden. Deze objectieve hulp bij scheiden is echt heel waardevol want hoe je het ook wendt of keert, het blijft natuurlijk een scheiding. In eerste instantie was het misschien nog “toekomstmuziek”, maar langzaam komt het einde van je huwelijk, ook tijdens dit mediation-traject steeds dichterbij. Met alle emoties van dien.
Zodra de mediator samen met jou en je partner alles in kaart heeft gebracht en verdeeld heeft, dient hij een verzoek tot scheiding in bij de rechtbank. Zodra deze toestemming geeft, wordt jouw scheiding uitgesproken en in de gemeentelijke administratie verwerkt. Geen dramatische taferelen, “gewoon” een gezonde scheiding.