Tegenwoordig heeft iedereen het druk druk druk. Geen tijd voor dit, geen tijd voor dat. Het lijkt wel mode om gehaast door het leven te gaan. Heel jammer. Natuurlijk kan het zijn dat je een heel drukke baan hebt die veel tijd vergt. En uiteraard gaat je gezin en/of je familie vóór en het kan ook zo maar zijn dat je hierdoor sowieso maar weinig tijd over hebt. Niemand neemt het je kwalijk als je geen tijd hebt om vrijwilligerswerk te doen. Maar is dit wel zo? We hebben allemaal dezelfde hoeveelheid tijd. Het gaat er om wat je er mee doet. Waarom geen vrijwilligerswerk?
Met mensen
Vrijwilligerswerk moet je eigenlijk alleen doen als je dat wilt. En dit geldt zeker wanneer je er voor kiest om individuele vrijwilligerswerkzaamheden te verrichten. Bijvoorbeeld als Buddy of Maatje. In dit soort projecten bied je gezelschap of ondersteuning aan iemand die daar behoefte aan heeft. Deze mensen rekenen op je. Iedere afspraak die je met hen maakt, wordt gekoesterd en daar wordt naar uitgekeken. Als jij dan eigenlijk geen zin hebt of je doet het uit verplichting, dan voelt dat niet goed. Niet voor jou en niet voor hen. Dit is iets dat je je moet realiseren.
Als je er voor kiest om je belangeloos in te zetten voor mensen met een bepaalde problematiek, dan is het ook zeker van belang dat je zelf evenwichtig in het leven staat. Ga je op dit moment door een turbulente persoonlijke periode, dan is dit misschien niet het juiste tijdstip om je als vrijwilliger aan te melden. Althans niet voor dat soort vrijwilligerswerk.
Het fijne van werken als vrijwilliger voor mensen, is dat je er enorm veel dankbaarheid en waardering voor terugkrijgt. Niet in de vorm van een loonstrook (hoewel je vaak wel een zeer bescheiden vergoeding krijgt), maar in de vorm van bijvoorbeeld een enorme glimlach als binnen komt lopen, een dankbare traan wanneer je iemand troost biedt door je hand op een arm te leggen of een paar stralende ogen als je er bent. En natuurlijk kun je daar de huur niet mee betalen, maar het is wel balsem voor je ziel. Productief bezig zijn en tegelijkertijd werken aan een mooiere en betere samenleving. Dát moet toch bij iedereen een goed gevoel opwekken?
Andere soorten vrijwilligerswerk
Er zijn veel verschillende sectoren waarin je je kunt inzetten als vrijwilliger. Bijvoorbeeld in musea, natuurgebieden, scholen, (kringloop)winkels, zorgcentra, ziekenhuizen, etc. Ook gemeentes werken veel met onbetaalde krachten. De meeste gratis evenementen zouden niet kunnen worden gehouden zonder de inzet van vrijwilligers.
Waar te vinden
Op (bijna) iedere website van zorginstellingen, gemeentes of ziekenhuizen is een pagina gewijd aan vrijwilligers. Als jij houdt van spulletjes, hebbedingen en lekker rommelen, is de kringloopwinkel misschien wel hartstikke leuk én gezellig. Of juist een dierenliefhebber? Dan zitten ze bij het dierenasiel waarschijnlijk wel te springen om jouw hulp! Zo zul je zien dat er altijd wel iets is dat bij jou past. En heb je het écht heel druk en kun je in tijd niets betekenen, dan kunnen dergelijke initiatieven naast mensen ook altijd nog materialen en middelen gebruiken. De Gorinchemse Uitdaging bijvoorbeeld helpt de samenleving met deze drie M’en op een hele mooie manier.
Mooi toch, als jij daar op jouw eigen manier aan kunt bijdragen?