Afkortingen ogen vaak zo streng, of ligt dat aan mij? De HACCP intimideert al helemaal, maar waar staat ze precies voor? En wat heeft deze met de horeca te maken? Ik licht alvast een tipje van de sluier op, ze is inderdaad best streng, maar minstens zo belangrijk.
Definitie en oorsprong van HACCP
Om meteen met de deur in huis te vallen, HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, het is een analyse van belangrijke aandachtspunten omtrent voedsel zodat het met een gerust hart gegeten kan worden, ergo, je er niet ziek van wordt. NASA heeft deze analyse in de jaren 60 bedacht om astronauten op ruimtemissies veilig voedsel te bieden. Omdat deze grondige analyse voor voedselveiligheid zo effectief was, is het breed overgenomen door bedrijfstakken die met voedsel werken, waaronder, je raad het al, de horeca.
Voedselveiligheid
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen waarom een HACCP Horeca belangrijk is, het is in feite een uitgebreide hygiënecode met aandacht voor allergenen horeca en kwaliteit van kennisoverdracht binnen een onderneming. Dit is essentieel om voedselveiligheid te waarborgen. Wanneer dit ook maar een beetje verkeerd zit, mag je niet draaien in de horeca. Dat klinkt misschien meedogenloos, maar dat is het juist niet. Het is nodig om veel leed als voedselvergiftiging te voorkomen en de kwaliteitsstandaard hoog te houden.
Aandachtspunten
Wat zijn dan die kritische punten waar op gelet wordt om die grondige HCAPP Horeca te doorstaan? En het antwoord is simpel: alle punten die de integriteit van het voedsel kan aantasten. Van opslag tot ziektebeleid, schoonmaak en omkleed-ruimtes. Voedsel is bederfelijk en ziektekiemen zijn overal, om besmetting en bederf te voorkomen moet overal op gelet worden. ´Weet iedereen hoe je de werkplek schoonhoudt?´ ´Is de koeling op orde?´´Kan iedereen zich binnenshuis omkleden om besmetting van buitenaf te beperken?´´Wordt het afval verwerkt zonder de werkplek te besmetten?´ Daarnaast hebben we allergenen horeca en moeten allergenen van en niet-allergenen altijd gescheiden blijven, een allergene besmetting is zo gebeurd met alle gevolgen van dien.
Het helpt voor de horeca
Hiep, hiep hoera voor de HACCP Horeca. Maar waarom is het eigenlijk nodig? Horeca-ondernemers hebben toch het beste voor met hun gasten? Uiteraard, maar je kunt niemand kwalijk nemen het zicht te verliezen op alle wijze waarop voedselveiligheid kan worden aangetast. Zonder duidelijke richtlijnen en checklist lijkt dat vrijwel onmogelijk.
Ik kan mij heel goed voorstellen dat menig restaurant eigenaar de strenge grondige HACCP wel eens vervloekt, maar tegelijk is het ook fijn zeker te zijn jouw gasten een veilige omgeving te bieden.