Hongarije, het land van de vele warmwaterbronnen, de adembenemende architectuur en een keuken waar je ‘u’ tegen zegt. Daarnaast kun je er vaak ook nog voor een spotprijsje naartoe. Het is dan ook niet voor niks dat Hongarije steeds meer in de picture komt als het gaat om een mooi vakantieland of een indrukwekkende stedentrip. En wat hoort er bij een mooie reis? Lekker eten natuurlijk! Maak hier alvast kennis met de lekkernijen van Hongarije!
Hongaarse Goulash
Wie aan Hongarije denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk ook aan goulash. Maar is deze goulash wel hetzelfde zoals wij die kennen? Nee. Waar wij dit lekkere prutje eten in combinatie met rijst, krijg je in Hongarije iets heel anders. Wanneer je in Hongarije goulash besteld, krijg je een heerlijke kom soep voorgeschoteld. Qua smaak te vergelijken met de goulash zoals wij die kennen en ook de stukken gegaard rundvlees zullen niet ontbreken. Ben je toch meer fan van de stoofpotjes variant zoals wij die kennen? Bestel dan eens de pörkolt. Het zal je zeker niet teleurstellen!
Wijntje erbij?
Over lekkere gerechten gesproken, deze worden natuurlijk een stuk aantrekkelijker met een lekker wijntje erbij. In Hongarije zit je dan helemaal goed. Met zijn 22 verschillende wijngebieden is Hongarije namelijk een uitstekend wijnland. Veel Hongaren produceren hun eigen wijn gemaakt van de lokale druiven. Ben je fan van een zoet wijntje? Dan het je in Hongarije niets te klagen. Voor een lekker dessertwijn ben je in Hongarije namelijk aan het goede adres! Lees je ergens de term dessertwijn staan? Dan wil dat niet per definitie zeggen dat deze wijn bij het dessert gedronken moet worden, maar dat deze wijn veelal erg zoet is. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat zo’n zoet wijntje des te beter smaakt bij een lekker toetje.
Een van de bekendste dessertwijnen van Hongarije is de wereldberoemde Tokajwijn. Deze wijn heeft zijn naam te danken aan de oeroude wijnregio waar de druiven groeien. Deze regio ligt aan de voet van de bergen in het uiterste Oosten van Hongarije. Doordat deze wijnregio in het dal van twee rivieren ligt, wordt een zonnige zomer gevolgd door een lange en mistige herfst. Op deze manier hebben de druiven een erg lang rijpingsproces. Zelfs zo lang, dat ze bijna beginnen te rotten. De schil wordt poreus, het vocht verdampt en de druiven krijgen een steeds zoetere smaak. Juist deze manier van produceren maakt deze wijn zo bijzonder en schaars. Bij een bezoek aan Hongarije kan het drinken van een glaasje Tokajwijn zeker niet op je bucketlist ontbreken.
Lángos: de hartige snack van Hongarije
Waar wij bij een hartige trek al snel naar de snackbar rennen voor een zak patat of een lekker kroketje, doen Hongaren dit anders. Zij kiezen al snel voor een Lángos: een soort oliebollendeeg dat wordt gebakken in olie. Alleen is deze platte ‘oliebol’ niet zoet, maar hartig. Hij wordt geserveerd met zure room en geraspte kaas of een andere topping naar keuze en is vrijwel op iedere hoek van de straat te halen. Een Hongaarse lekkernij die je zeker eens geproefd moet hebben!