Ben je al langere tijd samen met je vriend of vriendin, dan komt voor de meeste mensen vanzelf het moment waarop de relatie toe is aan iets officieels. Niet alleen om jullie liefde voor elkaar te bekrachtigen, maar vaak ook om praktische redenen. Is er bijvoorbeeld een kinderwens, dan wil je ongetwijfeld graag dat jullie beiden automatisch als ouder van het kind worden erkend. Financiën zijn daarnaast ook een belangrijke praktische overweging. Wanneer je gaat samenwonen, is het immers de vraag hoe de huishoudkosten worden verdeeld en wie het eigendom krijgt over oude en nieuwe bezittingen. Ook in geval van overlijden van je partner (of jijzelf), is een officieel document waar jullie relatie uit blijkt van waarde bij bijvoorbeeld de verdeling van een erfenis. Behalve een huwelijk, kan je voor het vastleggen van een relatie tegenwoordig ook kiezen voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Deze laatste optie wordt in Nederland steeds populairder. Wat zijn de belangrijkste redenen hiervoor?
Duidelijke financiële afspraken
Wanneer je met je vriend(in) afspraken wil maken over de financiën, dan kan je samen met hem of haar een samenlevingscontract opstellen. In dit geval is het wel belangrijk dat je elk detail regelt, aangezien de meeste wettelijke regelingen bij een samenlevingscontract niet (automatisch) van toepassing zijn. Zo geldt bijvoorbeeld de wettelijke alimentatieregeling niet en zijn jullie evenmin elkaars erfgenamen. Dit kunnen jullie weliswaar in het samenlevingscontract regelen, maar bij een geregistreerd partnerschap gebeurt dit automatisch. Een geregistreerd partnerschap is dus eenvoudiger en biedt meer zekerheid.
Kinderen automatisch erkend
Indien een heterokoppel een samenlevingscontract afsluit en vervolgens kinderen krijgt, dan wordt de man niet automatisch als vader van het kind erkend. Hij zal het kind dan officieel bij de gemeente moeten erkennen. Willen zij dat het kind de achternaam van de man krijgt, dan moet het koppel ook hiervoor samen naar de burgerlijke stand gaan. Met een geregistreerd partnerschap is al dit gedoe niet nodig, aangezien de man dan automatisch de wettelijke vader van het kind is. Ook lesbische vrouwen (duomoeders) die een geregistreerd partnerschap aangaan, worden (bij een onbekende spermadonor) beiden automatisch ouder van het kind. Bij een bekende donor, is wel nog een erkenning vereist.
Beëindigen eenvoudiger dan scheiden
Alle voordelen van een geregistreerd partnerschap die tot nu toe zijn genoemd, gelden ook voor een huwelijk. De verschillen tussen beide samenlevingsvormen zijn dan ook niet heel groot. Het belangrijkste verschil is dat het beëindigen van een geregistreerd partnerschap aanzienlijk eenvoudiger verloopt dan een scheiding. Indien het koppel geen minderjarige kinderen heeft én gezamenlijk besluit tot beëindiging van het partnerschap, dan is namelijk geen gang naar de rechter vereist. Bij een scheiding is dit wel altijd een vereiste.