Champagne staat automatisch voor feestelijkheid, maar waarom? Om tot een antwoord op deze vraag te komen, vertellen wij je in dit artikel eerst wat meer over de geschiedenis van champagne en over de meest populaire variant champagne: Moët & Chandon, ook wel een brut champagne.
De geschiedenis van champagne
Champagne is een drank met een interessante geschiedenis. Hiervoor moeten we terug naar het Frankrijk van de 17de eeuw. Dom Pérignon, monnik en keldermeester bij de Benedictijner monniken van de abdij van Hautvillers, heeft de champagne zoals je die nu kent ontwikkeld. Hij was destijds op zoek naar steeds betere methoden voor het persen van de druiven en voor het mengen van de wijn. Uiteindelijk wist hij een methode te ontwikkelen om de wijn na de tweede gisting (hierbij ontstaat een natuurlijk koolzuurgas) helder te maken en waarbij de champagne ook goed bewaard kon blijven. Dit heeft hem echter wel duizenden geëxplodeerde flessen vooraf gekost.
Brut champagne
Champagne is dus een mousserende wijn. De bubbels in de drank komen van de tweede gisting op de fles, waardoor de bubbels extra verfijnd zijn. Over het algemeen worden er drie soorten druiven voor champagne gebruikt, te weten: pinot meunier, pinot noir en chardonnay. De meest populaire variant champagne is brut champagne. Brut champagne is een droge mousserende wijn, waarbij tijdens de botteling maximaal zes tot twaalf gram suiker per liter mag worden toegevoegd. Dit gebeurt tijdens de tweede stap in het productieproces van de champagne.
Moët & Chandon
Een voorbeeld van brut champagne is Moët Chandon. Moët & Chandon heeft wereldwijd de meeste bekendheid en het is dan ook het meest verkochte champagnemerk ter wereld. Het gelijknamige champagnehuis, gevestigd in de Champagnestreek in Frankrijk, heeft zijn goede reputatie te danken aan het al meer dan tweeënhalve eeuw met succes leveren van stijlvolle en kwalitatieve mousserende wijnen. De champagnes van dit champagnemerk worden gemaakt uit druiven van maar liefst 200 wijngaarden. Elke Moët & Chandon heeft zijn eigen specifieke kenmerken, waarbij de stijl van het huis herkenbaar is.
Champagne is feestelijk
Champagne staat automatisch voor feestelijkheid. Wanneer er iemand jarig is, geslaagd is, of gewoon bijzonder is, dan is niets feestelijker dan het openen en opdrinken van een fles bubbels. Champagne is dan ook uitermate geschikt om te geven als cadeau. Ook wanneer je op je werk een grote lancering hebt gedaan en dat wilt vieren of wanneer je een romantische avond met je vlam extra speciaal wilt maken… Champagne! De reden dat we dit soort belangrijke momenten vieren met champagne, vindt zijn oorsprong in het feit dat deze exclusieve en bruisende wijn vroeger (en in zekere zin nog steeds) als een drank voor de elite werd gezien. Champagne was daarmee te duur voor dagelijks gebruik en dus dronk (en drinkt) men het alleen tijdens feesten en bijzondere gelegenheden. De reclame die voor champagne gemaakt werd, versterkte het feestelijke imago ervan. De vele reclame in met name de decembermaand, maakt dat we het nog steeds vooral met Oud & Nieuw drinken. Gelukkige champagne!